EHUko ikertzaileek ‘Glutlearn’ izeneko programa berritzailea garatu dute, gaixotasun zeliakoari eta glutenik gabeko dietari buruzko ezagutza sendotzeko. Proiektua Instagram sarean oinarritzen da eta ‘Computers in Biology and Medicine’ aldizkari entzutetsuan argitaratu dute haren eraginkortasunaren emaitza.
Informazio fidagarria sare sozialen bidez
Zeliakoek elikaduraren inguruan duten informazio beharra oso handia da, baina Interneteko eduki askok zorroztasun zientifikorik ez izateak arriskuak sortzen ditu. Ikertzaileen esanetan, sare sozialak aukera egokia dira hutsune hori betetzeko, baldin eta edukiak ondo kontrastatuta badaude.
‘Glutlearn’, sei asteko ikaskuntza esperientzia
Programa sei astez garatu da Instagram bidez, eta nutrizio eta elikadura segurtasuneko adituek gidatu dute. Ikerketan parte hartu zuten 93 pertsonak, zeliakoak eta haien zaintzaileak barne. Parte hartzaileek ezagutza handiagoa lortu zuten glutenaren aurrean nola jokatu behar den jakiteko: elikagai seguruak hautatzeko konfiantza areagotu zuten eta kontaktuzko kutsadura prebenitzeko gaitasunak hobetu zituzten.
Zorroztasun zientifikoa, funtsezkoa
Sare sozialek potentzial handia dute osasun arloko hezkuntza bultzatzeko, baina arriskutsua izan daiteke mitoak zabaltzea edo gaizki-ulertuak indartzea. Horregatik azpimarratu dute ikertzaileek edukia zientifikoki egiaztatua eta fidagarria izatea ezinbestekoa dela.
Aitzindari eta erabilgarriago
‘Glutlearn’ bezalako ekimenek zeliakoentzat ez ezik, glutena saihestu behar duten beste pertsona askorentzat ere balio dezakete, baita zaintzaileentzat ere. Hezkuntza digitalerako esparru berriak zabaltzen dituzte, eta osasunaren inguruko etengabeko prestakuntzarako bide berriak irekitzen dituzte.
Gluten 3S taldearen ekarpena
Proiektuaren egileak dira: Maialen Vazquez-Polo, Virginia Navarro, Idoia Larretxi, Gesala Perez-Junkera, Arrate Lasa, Jonatan Miranda eta Itziar Churruca, eta guztiak dira UPV/EHUko Gluten 3S ikertaldeko kideak. Talde hau 1998tik ari da lanean glutenaren eraginak eta zeliakoentzako elikadura egokia aztertzen.