Osasun Sailak eta Osakidetzak sustatutako Osasun Eskola programaren helburua argia da: herritarrak beraien osasunaren kudeaketan subjektu aktibo bihurtzea. Horretarako, baliabide digitalen bidez prestakuntza eta informazioa eskaintzen ditu, eta azken asteetan arreta berezia jarri du elikadura arloan.
Egitasmoaren arduradunek azpimarratu dutenez, «gidak ezin du irakurketaren plazera edo esperientzia ordezkatu, baina bai herritarrei erabaki kontzienteak hartzen lagundu».
Nutrienteak mantentzeko trikimailuak
Elikagaiak prestatzean bitaminen eta mineralen galera saihesteko gomendioak eman dituzte. Bitaminak beroarekin eta argiarekin erraz galtzen direnez, aholku nagusia da egosketa denborak ahalik eta laburren mantentzea eta tapa erabiltzea. Gainera, barazkiak lurrunetan prestatzea gomendatzen da, eta egosketako ura berrerabiltzea balio handiko praktika dela azpimarratu dute, nitrato handiko barazki batzuetan salbuespenak egon arren.
Lekaleak, lagun baina errazago
Digestioa arintzeko, lekaleak aurrez ordu luzez beratzen uztea eta ura aldatzea gomendatu dute. «Gasak gutxitzeko eta lekaleen propietate onuragarriak hobeto aprobetxatzeko modu eraginkorra da», azaldu dute adituek.
Haragia, arraina eta arrautzak: segurtasun neurriak ezinbestekoak
Elikagai proteikoen kasuan, segurtasun arauak zorrotz bete behar dira. Oilaskoa guztiz egosita egon behar da, kolore arrosarik utzi gabe, eta arraina edo haragia gutxienez 65 gradura iritsi behar da. Arrautzei dagokienez, zuringoa guztiz gogortzea ezinbestekoa da kutsadura ekiditeko.
Pasta eta arroza: biharamunean ere mesedegarri
Osasun Eskolak ohartarazi du pasta, arroza edo patata bezperan prestatuak kontsumitzeak ondorio onuragarriak izan ditzakeela, odoleko glukosa-maila egonkorrago mantentzen laguntzen baitu eta hesteetako mikrobiotari mesede egiten diolako.
Olioa berrerabili? Kontu handiz
Elikagaien prestaketan erabiltzen den olioaren inguruan ere argibideak eman dituzte: hoberena ez berrerabiltzea da, baina beharra dagoenean, gehienez lau aldiz erabiltzea gomendatzen dute, betiere garbi badago eta kea askatu ez badu.
Osasun Eskolaren webgunean daude eskuragarri gida osoak eta gomendio guztiak, herritarren eskura modu digitalean eta liburutegien bidez.


