Kontsumitzaileen eta Erabiltzaileen Erakundeak (OCU) positibotzat jo du Espainiako Gobernuak eskola-jantokietarako onartu berri duen Elikadura Osasungarri eta Jasangarriaren aldeko Errege Dekretua, baina ohartarazi du oraindik «hainbat esparrutan hobekuntza beharrezkoa» dela.
Barazkien aurkezpena eta janari-ohiturak: erronka nagusiak
OCUk adierazi duenez, barazkiak eta ortuariak dira haurrek gutxien atsegin duten menuko osagaiak, eta horrek zaildu egiten du dieta orekatu bat lortzea. Gainera, erakundearen arabera, menuen %80an barazkiak pure moduan eskaintzen dira, eta horrek haurrek piezak osoan kontsumitzera ohitzeko aukera murrizten du.
Horri gehitu behar zaio, OCUren arabera, entsaladetan erabiltzen den uraza hosto askok zakarrontzian amaitzen dutela. Hori saihesteko, erakundeak iradoki du hosto eta barazki mota gehiago, kolore biziagoak erabiltzea, haurrei erakargarriago egiteko.
Jantokiko denbora eta pertsonala, gakoak hobekuntzarako
Beste puntu batean, OCUk nabarmendu du beharrezkoa dela jantokiko gutxieneko egonaldi-denbora ezartzea, batez ere haur txikien kasuan, gutxienez 30 minutuko tartea bermatuz. «Haurrek presarik gabe jan behar dute, eta denbora sobera erabil daiteke elikadura-ohitura osasungarriak, hortzak garbitzeko ohiturak edo eskuak garbitzeko praktikak bultzatzeko», azaldu dute.
Era berean, erakundeak azpimarratu du ikasleak zaintzeko gutxieneko pertsonal kopurua zehaztu beharko litzatekeela, ikasleen adinera egokituta.
Sukalde propioen aldeko apustua eta elikadura xahuketaren aurkako neurriak
OCUren ustez, sukaldea eskolan bertan edukitzeak ere elikagaien kalitatea hobetzen laguntzen du. Izan ere, kanpoko sukaldaritza-zerbitzuetatik ekarritako menuek kalitate baxuagoa dute, erakundearen azken azterketen arabera.
Horrez gain, OCUk uste du une egokia dela janari soberakinen donazioa arautzeko, segurtasuna bermatuz eta xahuketa murriztuz.
Debekuak eta eskaerak: edulkoratu gabeko etorkizun baterako
Onartutako errege-dekretuak edari azukretsuak eta opilgintza industriala jantokietan eskaintzea debekatzen du, eta eskolei egunero fruta eta barazki freskoak eskaintzeko betebeharra ezartzen die, horietatik %45 gutxienez sasoikoak izanik.
Dena den, OCUk ohartarazi du beste neurri batzuk falta direla, hala nola edulkoratzaile artifizialen erabilera debekatzea, 2010ean autonomia erkidegoekin adostua zena. «Edulkoratzaileek haurrak zapore gozoetara ohitzen dituzte, eta ez dira egokiak elikadura-ohitura osasuntsuak eraikitzeko», salatu dute.
Dietisten eta nutrizionisten iritzia: aurrerapausoak baina erronka berriak
Euskal Autonomia Erkidegoko Dietisten eta Nutrizionisten Elkargo Ofizialak balioztatu du dekretuak elikagaien maiztasunari buruzko hainbat alderdi hobetu dituela, eta nabarmendu du neurriak Espainiako Estatuko ikastetxe publiko, pribatu eta itundu guztietan aplikatzeko izaera ofiziala duela.