Egunerokoan erabiltzen ditugun hainbat tresna mikroplastikoen iturri direla jakina da: arropak, sukaldeko oholak, garbiketako zapiak… Baina orain, beste produktu bat gehitu da zerrenda horretara: txikle arrunta.
Kaliforniako Los Angelesko Unibertsitateak (UCLA) egindako ikerketa berritzaile baten arabera, txiklea mastekatzean ehunka eta milaka mikroplastiko askatzen dira listuan, eta partikula horiek irentsiak izaten dira.
Ikerketaren atzean: alerta eta gomendio argiak
Sanjay Mohanty, UCLAko irakasleak eta ikerketaren buruak, honakoa adierazi du: «Ez dugu inor larritu nahi, baina mikroplastikoek eragin kaltegarria izan dezakete eta, beraz, esposizioa gutxitzea litzateke aukera zuhurra».
Txikleen bidez irents daitezkeen mikroplastikoen kopurua kalkulatzeko, zazpi marka desberdin probatu zituzten ikertzaileek. Batez beste, txikle gramo bakoitzeko 100 mikroplastiko askatu zirela ondorioztatu zuten; marka batzuetan, kopurua 600era iritsi zen. Kontuan hartuta txikle batek 2 eta 6 gramo bitartean pisatzen duela, mastekatu bakoitzean 3.000 partikula irentsi daitezkeela azpimarratu dute.
Azterketa sakonago baterako premia
Egileek adierazi dute ikerketa hau 20 mikrometrotik gorako mikroplastikoak neurtzera mugatu zela, baina listuan izan daitezkeen plastikozko partikula txikiagoak ezin izan zituztela detektatu. Tamainaz txikiagoak diren nanopartikulen inguruko ikerketak egitea ere ezinbestekotzat jo dute.
Mikroplastiko horiek guztiek polimero berdintsuak zituztela nabarmendu dute, hala nola poliolefinak, polietilenoa eta polipropilenoa, besteak beste. Eta gehienak mastekatzeko lehen bi minutuetan askatzen dira.
Aholkua: txikle bakarra, denbora gehiagoz
Ikerketa-taldearen gomendioa da txikle bat denbora luzeagoan mastekatzea, berria ahoratzea baino hobea dela. Azken batean, plastikoa askatzen da hasieran gehien, eta denbora igaro ahala gutxitzen da arriskua.
Bestalde, ingurumenean uzten diren txikleen kaltea ere nabarmendu dute: «Erabilitako txikleak ez dira lurrean edo hormetan utzi behar. Mikroplastikoen iturri izateaz gain, kutsadura bisual eta ekologikoa sortzen dute», adierazi du Mohanty ikertzaileak.