Giza garunean «plastikozko koilarakada bat» adinako mikroplastikoak metatzen direla ondorioztatu dute Brain Medicine aldizkariak argitaratu berri dituen ikerketa berriek. Partikula horiek burmuinean pilatzen direla eta osasun mentalean kalteak eragin ditzaketela ondorioztatu dute hainbat bide biologikoren bidez.
Ultra-prozesatutako elikagaiak eta mikroplastikoen arriskua
Nicholas Fabiano (Ottawako Unibertsitatea), Brandon Luu (Torontoko Unibertsitatea), David Puder (Loma Lindako Unibertsitatea) eta Wolfgang Marx (Deakin Unibertsitatea) ikertzaileek sinatutako artikuluetan, mikroplastikoen, ultra-prozesatutako elikagaien eta osasun mentalaren arteko lotura mahai gainean jarri dute.
«AEBetan, energia-iturri nagusia ultra-prozesatutako elikagaiak dira, eta hauek mikroplastiko kontzentrazio handiagoa dute elikagai integralekin alderatuta», azaldu du Fabianok. «Gainera, partikula horiek odol-garun hesia zeharkatzeko gai direla erakutsi dute azken aurkikuntzek, eta garunean kopuru kezkagarrietan metatzen direla».
Azterlanen arabera, ultra-prozesatutako elikagaiek depresioa, antsietatea eta loaren nahasmenduak eragiteko arriskua handitzen dute nabarmen. Beste adibide esanguratsu bat: oilasko nugget batek 30 aldiz mikroplastiko gehiago ditu gramo bakoitzeko, oilasko bular natural batekin alderatuta.
Mikroplastikoen metaketa eta osasun mentala
Nature Medicine-ek argitaratutako beste ikerketa batek frogatu duenez, garunetan aurkitzen den mikroplastiko kantitatea «plastikozko koilarakada bat» bezain handia izan daiteke, eta dementzia duten pertsonen kasuan kopuru hori hiru eta bost aldiz handiagoa izan daiteke.
Wolfgang Marxek azpimarratu du: «Elikagai ultra-prozesatuen eta mikroplastikoen eragin biologikoak oso antzekoak dira: hantura, estres oxidatiboa, epigenetika, neurotransmisoreen sistemetan aldaketak… guztiak osasun mentalean ondorio kaltegarriak eragin ditzaketen faktoreak».
Nola ezabatu gorputzeko mikroplastikoak?
Ikerketa bilduma honetan, gainera, aferesis terapeutikoa izeneko teknika bat aztertu da: gorputzetik kanpo odola iragaztea, mikroplastikoak zirkulaziotik kentzeko helburuarekin. Stefan Bornstein, Dresdeko Unibertsitateko ikertzailearen arabera, «teknika horrek aukera izan dezake mikroplastikoen gorputzeko presentzia murrizteko, baina oraindik ikerketa gehiago behar dira».
Ingurumenaren eta osasunaren arteko muga lausotzen
Ma-Li Wong-ek sinatutako Brain Medicine aldizkariko editorialean, mezu argi bat plazaratu du: «Artikulu hauek ez dira ohiko zientzia-abisuak, paradigma aldaketa bat dira. Barneko eta kanpokoaren arteko muga hautsi egin da. Mikroplastikoek burmuinera heltzen badira, zer gehiago uste dugu santu eta ukiezina dela?».
Ondorio gisa, ikertzaileek ohartarazi dute beharrezkoa dela mikroplastikoen esposizioa murriztea, batez ere elikadura ohituretan aldaketak eginez, eta era berean, partikula horiek gorputzetik kentzeko teknikak garatzen jarraitzea. «Ultra-prozesatutako elikagaien, mikroplastikoen eta osasun mentalaren arteko erlazioak gora egiten duen honetan, ezinbestekoa da harremana sakon aztertzea», esan du Fabianok. «Azken finean, jaten duguna gara».