CIC bioGUNE ikerketa-zentroak, BRTAko kideak, hesteetako narritadura-sindromea (SII) eta sakarasa-isomaltasa (SI) entzima intestinalaren genean gertatzen diren akats genetikoak lotzen dituen ikerketa baten emaitzak aurkeztu ditu. Ikerketak ondorioztatu duenez, SI genean akatsak dituzten pertsonak SII izateko arrisku handiagoa dute, eta gainera, sintoma larriagoak pairatzen dituzte.
Azterlana Gastroenterology aldizkari espezializatuan argitaratu da, eta aurkikuntzek elikadura-gomendio pertsonalizatuak eta tratamendu berriak garatzeko ateak irekitzen dituzte, batez ere hesteetako narritadura-sindromea pairatzen duten pertsonentzat.
Sakarasa-isomaltasaren funtsezko papera hesteetako osasunean
CIC bioGUNEk azaldu duenez, sakarasa-isomaltasa funtsezko entzima da dietako karbohidratoak, bereziki sakarosa eta almidoia, digeritzeko. Hala ere, aurreko ikerketek lotura genetiko bat iradoki zuten SI entzimaren akatsek eta SIIren arteko loturan. SI genean gertatzen diren DNA-aldaketek entzimaren jarduera murrizten dute, eta horrek karbohidratoen digestio desegokia eragiten du. Ondorioz, pazienteek sabeleko hantura, beherakoa eta sabeleko mina jasaten dituzte.
360.000 pertsona baino gehiagoren datuak aztertuta
Ikerketaren egile nagusiak, Mauro D’Amatok, adierazi duenez: «Sakarasak beste entzimak digeritu ezin dituzten karbohidratoak apurtzeko gaitasun berezia du. Horrek esan nahi du sakarosak sintoma intestinalak eragin ditzakeela SI genean akats genetikoak dituzten pertsonei. Honek, gainera, tratamendu dietetiko pertsonalizatuak garatzeko aukerak zabaltzen ditu».
Ikertzaileek Erresuma Batuko Biobanketik 360.000 pertsona baino gehiagoren datu genetikoak eta osasunari buruzko informazioa aztertu dituzte. Emaitzen arabera, sakarasa-akatsak zituzten pertsonek SII pairatzeko arrisku handiagoa zuten. Aldiz, isomaltasa-akatsak zituzten pertsonek ez zuten eraginik izan.
Elikadura-gomendio pertsonalizatuen garrantzia
Ikerketak iradokitzen duenez, sakarosan aberatsak diren elikagaiak saihesteak sintoma larriak murrizten lagundu dezake, bereziki sakarasa-akats genetikoak dituzten pertsonentzat. Horrek esan nahi du hesteetako narritadura-sindromea duten pertsonen tratamendua elikadura-ohituretara egokitu behar dela, betiere azterketa genetikoetan oinarrituta.
Nazioarteko lankidetza zientifikoa
Ikerketan Espainiako (CIC bioGUNE), Italiako (LUM Unibertsitatea eta Napoliko Unibertsitatea) eta Alemaniako (University of Veterinary Medicine Hannover) ikertzaileek parte hartu dute.
Azkenik, D’Amatok nabarmendu du: «Ikerketa honek hesteetako narritadura-sindromeak dituen pertsonentzako diagnostiko eta tratamendu pertsonalizatuetan aurrerapen handia ekar dezake. Horrez gain, sakarosa bezalako elikagaien eragina ulertzea funtsezkoa izango da etorkizuneko elikadura-gomendioak egiteko».
Horrela, ikerketa honen bidez SII pairatzen duten pazienteentzako tratamendu eta gomendio eraginkorragoak garatzeko oinarriak ezarri dira.