Hondarribian ospatu den Euskal Herriko Pintxo Txapelketaren 20. edizioan, ‘Gato Basque’ izeneko proposamena izan da garaile. Gran Sol jatetxeko sukaldariak, Iñigo Tizon eta Alberto Loro, izan dira lan horren egileak. Pastel itxura duen pintxoak, ordea, ez du postrearekin zerikusirik: oilasko gisatu baten zaporea ezkutatzen du barruan, almendra hautsez estalia eta gerezi-gel batez lagundua. Azido, gazi eta gozoen arteko oreka bilatzen duen konbinazio horrek eman die aurten txapela, bosgarrena guztira, lehiaketaren historian.
Bigarren eta hirugarren postuak
Txapeldunordearen postuan geratu da Gasteizko Toloño tabernako Mitxel Suarez, bere ‘Mar, costa y tierra’ pintxoarekin. Itxuraz ostra baten oskola dirudien honek, barruan bakailao tripaki melatuak, Euskaltxerri txerriaren rabitoak estofatuak eta ostra saltsa japoniarra biltzen ditu, guztiaren gainean pepino eta melisaz egindako aire arin batekin apainduta.
Hirugarren saria ere Gasteizen geratu da. Juan Garcia eta Ivan Fernandez sukaldariek ‘Tendón de Aquiles’ izeneko pintxoa aurkeztu zuten Dolar tabernatik. Mito klasikoan inspiratuta, azenario-zilindro baten barruan haragi gisatua gordetzen du, eta gainetik albaka hosto batez egindako gezia darama apaingarri.
Bilboko ordezkaritza finalisten artean
Final handian lehiatu diren zortzi proposamenen artean, Bilboko Globo taberna ere izan da, Manuel Gomez eta Cristina Yanza sukaldarien eskutik. Nahiz eta lehen postuetan saririk jaso ez, euren presentziak maila handiko azken txapelketa osatu du.
Euskal Herriko Pintxo Txapelketa gastronomiaren erreferente bilakatu da urteotan, eta edizio honetan berriz ere sormenari, zapore konbinazio berriei eta sukaldaritzako maisutasunari egin zaio omenaldia.